Živalske novice 5


Avtor: Primož Suhodolčan

       Peta knjiga Živalskih novic nadaljuje tradicijo, ki sta jo avtorja Primož Suhodolčan in Uroš Hrovat zastavila že s prvo knjigo (1998): živahno nizata zgodbe iz živalskega sveta v obliki senzacionalističnega časopisa z vsem, kar sodi zraven − stripovskimi ilustracijami, udarnimi naslovi in podnaslovi. Živalim se tako dogaja kriminal, priča so gospodarskim pogajanjem, ljubezenskim tračem in kulinaričnim doživetjem. Obvezna pa je tudi priloga − Grinesovi živalski rekordi, med katere so se uvrstili osupljivi dosežki najmočnejše bolhe, najbolj volnate ovce, najlepšega jelena, najstrastnejšega psa in drugih junakov.  
Najpomembnejše pri Živalskih novicah je torej humor, da se mladi bralec ob njih zabava in hihita, 
čeprav je iz vsake zgodbe mogoče izluščiti 
tudi presenetljivo 'človeški' nauk.

       Prva knjiga iz serije Živalske novice je izšla leta 1998, druga 2001, tretja 2009, četrta 2014 in peta 2019. Ugotovimo lahko, da se je v živalskem svetu najmanj dogajalo v prvem desetletju 21. stoletja, ker Novice niso izšle kar osem let! Že po zunanji obliki so Živalske novice posebnost, saj so zasnovane kot časopis. Pisatelj Primož Suhodolčan je predstavljen kot poročevalec, ilustrator Uroš Hrovat pa kot fotograf (poročevalce in fotografe imajo namreč vsi pravi časopisi). Knjige vsebujejo ob zanimivih kratkih (neresničnih) živalskih zgodbah tudi ilustracije in stripe. Npr. tretja zbirka vsebuje tri zanimive zgodbe v stripu: Vojna smrdi, Zajec Peter, Joško in Boško. Ob koncu druge knjige je pomemben Leksikon novih živalskih vrst, ki je vsekakor vreden posebne omembe. V njem so popisani npr. zmajorepi bradavičar, flekasta hodipica, kratkonogi dvoprsti zehavec, redkozobi smrdoprd in druge zanimive živali, o katerih se je mogoče poučiti le v Suhodolčanovem delu. Pri vseh petih knjigah Živalskih novic gre za zbirko kratkih nonsensnih zgodb, v katerih nastopajo živali; pisatelj pa je vsaki živali dodal kanček človeških značilnosti, zato njihove zgodbe včasih še bolj spominjajo na vsakodnevne radijske, televizijske ali časopisne novice. Čeprav seveda ni namen Živalskih novic prikazovanje dogodkov v človeški družbi, je v marsikaterem živalskem liku skrita neka človeška lastnost – ta je lahko izrazito negativna, npr. pohlep, vzvišenost, aroganca, ali pozitivna, npr. pomoč prijatelju v stiski, zvestoba ipd. Nekatere zgodbe se medmedialno navezujejo na filme (npr. Maci Motorist se predstavlja kakor James Bond, pa tudi njegova dejanja so enako pogumna; Ritglavski park z ilustracijo spominja na Jurski park, s poimenovanjem pa na Triglavskega, tudi v Ritglavskem pa seveda živijo dinozavri, še neodkrite vrste, čeprav so najbrž kar poznane vrste, ki živijo povsod okrog nas: speedozaver, salamodon, tomoramimetizaver, elektrodaktil …).
       Živalske novice predstavljajo senzacionalne dogodke iz živalskega sveta: živali se prepirajo, lenarijo, so zaljubljene in še kaj. Mravljinčarja Darko in Marko najraje jesta pašteto, Kiki pa, čeprav je kokoš, ne zna znesti jajca, papagaj Pepi poje takšne pesmi, ki užalijo vse njegove poslušalce, zajec Peter prenaša sporočila med želvakom in želvo ter tako postane ‘pravi’ mobilni telefon. V Živalskih novicah se reklamira tudi vegetarijanska restavracija Štala z zanimivim jedilnikom.
       Peti del Živalskih novic že v prvi zgodbi vabi k branju z nenavadnim nagovorom: »Opozorilo: Preden začneš brati, si vzemi veliko časa!«, saj včasih ni dobro biti prehiter. Kokoš Kiki iz prvega dela Živalskih novic ima pomembno vlogo tudi v petem delu. V črni kroniki je tokrat opisan primer izropanega hladilnika, med novicami o hrani pa je tokrat govora o lesenih palačinkah (ki so okusne za bobre). V zbirki so upodobljene in opisane posebne živali ali njihove lastnosti, ki jih predstavlja Grines menda že od leta 1886. Živalski rekorderji so opisani tako kakor v knjigi rekordov, vendar je treba povedati, da Guinnessova knjiga rekordov izhaja šele od leta 1955; pravilno in pošteno bi torej bilo zapisati, da je Guinnessova knjiga rekordov nastala po Grinesovih živalskih rekordih. 
       Živalske novice torej vsebujejo vse elemente dnevnega časopisja po rubrikah, npr. iz naših krajev, dnevni dogodki, mali oglasi, njihova največja odlika pa je humor, zaslužijo si Grinesov pokal. Ne trdim, da obstaja …

Dr. Dragica Haramija

KNJIGO LAHKO KUPIŠ NA SPLETNI KNJIGARNI GALARNA.SI NA NASLEDNJI POVEZAVI.