Kdo sem

      Kdo od mladih knjižnih moljev ne pozna znamenitega lika Petra Nosa pa košarkarja Rante in njegovih prijateljev ali odbitih junakov Živalskih novic in zbirke Pozor, pravljice?  Avtor vseh teh hudomušnih likov in še mnogih drugih sem jaz Uroš Hrovat, eden uspešnejših slovenskih soustvarjalcev in ilustratorjev najrazličnejših otroških slikanic in knjig za mlade ter malo manj mlade po srcu.
      Sem rojen Ljubljančan, in že kot malček srkam svoj likovni navdih iz risank in stripov. Liste polnim s podobami bitk, groznih pošasti in mišičastih superjunakov. Umetniško izobraževanje začnem na Šoli za oblikovanje in fotografijo in, nadaljujem z študijem na Pedagoški akademiji v Ljubljani. 
      Kmalu moja strast postane pravi poklic! V devetdesetih začnem sodelovati z Založbo Karantanija. Zaslužen sem za realistične ilustracije v mladinskih delih slovenskih klasikov, izrišem podobo Butalcev Frana Miličinskega, Kekca in mnogo drugih fantastičnih likov.
      V letu 1994 se z uspešnico Košarkar naj bo prične likovno sodelovanje s Primožem Suhodolčanom. Kot ustvarjalni tandem se odlično ujameva, saj nobena ideja ni preveč prismuknjena, noben karakter pa ni neizvedljiv. Karkoli, čim bolj hecno in nenavadno, vse gre v pravljico in ob tem se strašno zabavava! Skupaj ustvariva tudi zbirko slikanic o Petru Nosu.
      Knjige z mojimi ilustracijami so osemkrat prejele naslov “Moja najljubša knjiga” in pet nominacij za nagrado “Desetnica”.  Leta 2003 je začel delovati internetni bibliografski sistem Cobiss, kjer se med likovnimi ustvarjalci ves čas nahajam na prvem mestu po izposoji v slovenskih knjižnicah. Ilustriram učbenike, kartice in voščilnice, sodelujem ustvarjam maskote in like, ki prodajajo vse - od zdravil do sladkarij. Vsak otrok pozna otroške sladolede Ljubljanskih mlekarn Lučka, Ježek,Tom …
      Od leta 2015 se preizkušam tudi kot pisatelj in s tem postanem celovit avtor zbirk GRAD PREPIH in ZUK NEVERJETNI IZUMITELJ. Sedaj sta zgodba in ilustracija združeni v svež paket pod eno streho.
      Moč ilustracije je velika in vedno potrebna, ker človek bolje razume, če se mu stvar nariše. Verjamem, da otroci dobijo dragoceno darilo, ko vidijo nastajati žive like na belih listih. Med stotinami učencev  se prav gotovo nahaja kak mali veliki talent, ki mu lahko srečanje z menoj začrta življensko pot.


Na spodnji povezavi, si lahko ogledate PDF ponudbe za moj obisk pri vas.