Živalske novice 4

Avtor: Primož Suhodolčan

        Bralci Živalskih novic so od leta 2009 že pošteno prežvečili vse zapisano in narisano, kar je bilo na voljo v tretji številki te živahne zbirke. Verjetno od knjig ni več nič ostalo, saj so jih knjižni molji in drugi poznavalci Novic oglodali že do kosti! Da o številki 1 in 2 iz prejšnjega tisočletja in začetka novega sploh ne govorimo.
        V 4-ki se spet gnetejo smešni živalski junaki. Dirkajo skozi zabaven časopis, kakršnega si lahko izmislita samo avtor Primož Suhodolčan in ilustrator Uroš Hrovat. Ko ta dva avtorja stopita skupaj, nastane, vljudno rečeno, za cel hlev domislic. Pripovedujeta nam ‘zgodbe, kot jih piše življenje, presenetljivo podobne tudi dogodivščinam ljudi.

Tako recimo:
• perutninska banda znese s svojimi sodobnimi skladbami v lokalno okolje še preveč veselja; iz zgodbice še dolgo odzvanja tale modrost: Kdor visoko poje, tega se daleč sliši!

• stari lev se, namesto da bi se naučil naročanja hrane po računalniku, zateče k ukazovalnemu naročanju pice, kar se mu, khm, čisto dobro obrestuje;

• podgančki poiščejo priložnost v zasmetenem mestecu, ki mu s svojimi sposobnostmi pomagajo, da postane zgledno in zavidljivo čisto;

• zapečkarski medo se mora posloviti od zguljenega staromodnega oblačila, kar ga nevede reši pred odstrelom;

• družina krtov mora sprejeti, da je v njihovem rodu najbolj pameten in spreten najmlajši in da stara pravila ne veljajo več! Vsi skupaj pa sklenejo: Kdor dobro rije, tega nikoli ne zvije.

        Avtorja iz bralcev in bralk Živalskih novic izvabljata tak smeh, kot ga sprožajo samo še stare burleske ali pa zdaj smešni videi na youtubeu. Ni čudno, saj sta najbolj priljubljen duet glede izposoje iz knjižnic, dobila sta za cel rafal nagrad Moja najljubša knjiga, skupaj pa ustvarjata že točno 20 let in tole je avtorjeva 30. knjiga. Skupaj sta si izmislila edinstvene in med mladimi bralci najbolj priljubljene zbirke Košarkar naj bo, Pozor, pravljice, Peter Nos in neuničljive Živalske novice. In ta narobe svet v Živalskih novicah med vrsticami ali ilustracijami včasih pove več o pravem svetu kot še tako resne knjige za otroke in odrasle.
 Urednica