Stoj! Šah Mat

Avtor: Mojiceja Podgoršek

        Obe kraljestvi sta imeli tudi kraljico ter predano in požrtvovalno vojsko kmetov, lovcev, konjev in topov. Kraljestvi nikakor nista mogla živeti v miru, zato sta se nenehno spopadali za moč in oblast. Zmaga je pripadala zdaj temu, zdaj onemu. Vsak spopad je bil neizprosen in je trajal, dokler eden izmed kraljev ni ostal brez svoje vojske. Ali pa so ga povsem nemočnega stisnili v kot, od koder se ni mogel več premakniti. K sreči pa kralja ni bilo dovoljeno ubiti in sta si kraljestvi po še tako hudem porazu vedno znova opomogli.    
        Nekega dne pa se je med šahovsko borbo zgodilo nekaj, kar je za vedno spremenilo usodo kmetov. Da bi se izognil ponižanju, se je črni kralj želel predati. Toda črni kmet se je njegovemu ukazu odločno uprl.         »Stoj!« je za njim zakričal kralj, ko se je ta, namesto da bi se predal, pomaknil naprej. »Mar me boš pustil samega?«
        »Vaše veličanstvo,« se mu je spoštljivo priklonil kmet, »nikakor! Ščitil vas bom do zadnjega diha.«                 Tedaj je čez šahovsko polje završal glas belega kralja. »Streljaj!« je ukazal svojemu topu.