Nore dogodivščine čarovnice Vilme v Afriki

Avtor: Lars Johan Kvaternik in Rok Kvaternik

        Živi z elektronskim pismonošem in dvema zmajčkoma larsonarčkoma, čara pa s posebnim čarobnim prahom, ki je samo njen. Tudi poletne počitnice čarovnice Vilme so nekaj posebega. Vedno jih preživlja v Afriki, kjer se vsakič kaj zaplete ali nenavadnega pripeti. Tudi to poletje ni bilo nič drugače. Vilmi pred poletjem poidejo zaloge prahu in ker ga potrebuje tudi v Afriki, se ponj vedno odpravi v deželo Praholandijo.
             Nihče razen nje ne ve, kje ta dežela sploh je. Vilma mora najprej potovati čez 13 gora in preko 9 rek, da lahko sredi gozda potem potrka na vrata barvite hišice. Zgrajena je, kot bi bila od Janka in Metke, vsa iz raznih sladkarij. Ker ima Vilma sladkorno bolezen, je slastne dobrote čisto nič ne ganejo. Njo zanima le prav posebno stranišče v hišici. V njem je čudežna transporterska školjka. Ko se usedeš nanjo, ti prešteje vse mozolje na riti, in če jih je več kot 30 – toliko jih ima seveda samo Vilma – lahko potegneš vodo in že se znajdeš v Praholandiji. Ena, dva, tri – in Vilma je že tam.
        Vilma hitro poišče male hroščke delavce, ki na prav poseben način pridno ustvarjajo njen čudežni prah. To so Žurerski Oskarsončki. Seveda jim Vilma ni pozabila prinesti viskija, ki ga nujno potrebujejo vsak petek zvečer. Brez njega pač ni čarobnega prahu. Viski popijejo in ... že je tukaj čarobni prah, seveda z velikanskim in dolgotrajnim kakanjem! Vilma pobere nastali prah, se veselo vrne domov in pripravi vse za potovanje.
        Elektronskega pismonošo pošlje k prijateljici čarovnici Micki na Arktiko. Ker Vilma nikoli ni rada hodila v šolo, tudi pisati ne zna najbolje. Črke vsakič pomeša, četudi je stara že 453 let. Že stoletja nazaj je zato začarala goloba, da mu – ko ga stisne za rep – lahko v kljun narekuje sporočilo, ki ga ta pove Micki vsakič do črke natančno. Micki tako naroči, da poskrbi za oba zmajčka larsonarčka, pasme čvekavčka, ko bo ona na potepanju po Afriki. Vsak dan morata čvekati in se dreti najmanj 6 ur, če ne, lahko še zbolita in obmolkneta.
        Vilma srečno prileti v Afriko. Za medcelinski polet je najela metlo z oblazinjenim sedežem prvega razreda. Močno skuštrana je že po 15 minutah pristala ob bazenu, ki ga pozna že iz prešnjih počitnikovanj, v vodnem zajetju v Tanzaniji, kjer se vedno zbirajo afriške živali.
        Po nekaj dneh uživanja, pitja vanilijevih milkshakov in igranja igric na iPadu je Vilmi vseeno postalo dolgčas. Rekla si je, da mora preveriti, ali so afriške živali kaj pridne. In letela je Vilma s supersonično hitrostjo čez savane in jezera, čez gore in afriška nižavja. Kar naenkrat pa zagleda nenavaden prizor: mlada levinja se skriva pred slonjo družino, ki jo je stisnila v ozko luknjo v grmovju. Levi se namreč bojijo skupine slonov in bivolov in zato raje zbežijo, kot da bi bili v napadu smrtno ranjeni.
        Vilma pristane pri levinji, ki je skrita v grmovju, in jo začne v levjem jeziku tolažiti. Rjove, brunda in prska kot prava kraljica živali. Na koncu se ji porodi ideja: s čarobnim prahom pričara dva para ušesnih čepkov in eno velikansko trobljo. Opremljeni s takim orožjem levinja in čarovnica strumno prikorakata pred slone. Vilma pihne z vso silo. Ker sta imeli ušesa zaščitena s čepki, gromozansko glasnega zvoka nista slišali. Slišali pa so ga sloni in se tako prestrašili, da so v trenutku spustili 333 zaporednih rafalnih prdcev. Joj, kako je začelo smrdeti, tistega dne so namreč jedli samo fižol. Zbežali so, kolikor so jih nesle slonje noge! Čarovnica Vilma je že stodevetič postala afriška zvezda.
        V levje krdelo v Tanzaniji je bila sprejeta z vsemi častmi. Dobila je medaljo posebnega reda in dovoljenje, da uporablja naziv Vilma Levjesrčna. Tudi to poletje je spet postala prava levja kraljica Afrike.
        Ko se je Vilma vrnila domov, je zgroženo ugotovila, da so ji ukradli skrivnost čarobnega prahu. Pogledala je v pajkova omrežja, ki jih je vneto risala v prostem času in kjer je navadno dobila vse odgovore o zlikovcih vseh vrst, a tega kradljivca ni mogla odkriti. Čarovnije pa so se dogajale vsepovsod.........