Kuža zaljubljen kot pes

Avtor: Primož Suhodolčan

Ne boš verjel, še njegove bolhe so bile iz visoke družbe. Ko pa je prišel čas poroke, se Kuža ni zaljubil v kakšno plemenito Kužkinjo iz visoke družbe. Ni se zaljubil niti v Peskinjo iz srednje družbe, pa tudi kakšne Psičke iz nizke družbe si ni izbral. Ko je prišel čas poroke, se je Kuža zaljubil v ... Žabo. Ne boš verjel, ampak izbranki njegovega srca je bilo ime Žaba, pisala pa se je Krastača.»Kaj? V Žabo si se zaljubil?« se je zgrozila mama. »Joj, moj sin se je zaljubil v tisto Krastačnikovo Žabo! A bo moj sinko živel v mlaki? A bo ležal v blatu? Nikoli! Oh, kap me bo! Očka, reci kaj!« »Prav imaš, nikogar iz Krastačne družine ne bomo sprejeli v našo fino pasjo uto!« je bil odločen očka pes. »Kuža, takoj si poišči nevesto, ki bo vredna tvojega stanu!«
Sinko je ubogal očetov nasvet in se odpravil po svetu poiskat novo nevesto. Hodil je en dan in eno noč in jo našel. Tokrat se zaljubil v Kačo. Kačo Strupenjačo! Ko je mama zvedela za Kačo, je milo jokala, da bo od samega strahu in skrbi njena dlaka kmalu postala čisto siva. Oče pa je Kužku še enkrat razložil, da je za starše najhuje, kadar sinko v hišo pripelje Kačo Strupenjačo. Sinko mu je moral dati prav in iz poroke spet ni bilo nič.
Naslednje jutro se je Kuža sinko znova odpravil po nevesto. Hodil je dva dni in dve noči in jo končno našel. Bila je najbolj glasna Koza daleč naokoli. Kar naprej je meketala in blebetala. Res je bila Koza, a Kužku se je zdela strašansko lepa. Oče pa spet ni bil zadovoljen: »Kozo bi rad priženil v družino?! Sin moj, le kaj te je obsedlo?« Mama si je od same žalosti začela puliti dlake in gristi kremplje: »Kaj pa bodo rekli sosedje? Da je mlada nevesta ena čisto navadna Koza? Joj, kakšno sramoto nam delaš! Ali res ne moreš najti nobene druge?«»No, ena mi je pa res všeč,« je vzdihnil Kuža. »Kdo je to? A jo poznam?« »Ja, to je Lisica!« »Lisica?!« je streslo mamo. »Mica Lisica?! Ne, to pa ne! Nikoli ne bi preživela, da bi bil moj sinko poročen z Lisico! Ta te bo šele obračala! Tebi bo ves čas lagala, jaz pa bom morala vse zaklepati pred njo. Ni govora!« Sinko je še enkrat ubogal mamo in si odšel poiskat novo nevesto. Tokrat je bil trdno prepričan, da bo našel pravo. Po sedmih dneh in sedmih nočeh iskanja jo je res našel.